Формуються списки споживачів із найбільшими боргами, яких почнуть  відключати в лютому.

У розмові зі знімальною групою ТРК «Візит» 23 січня 2024 року голова правління ПрАТ «Кременчукгаз» Богдан ОКСЕНЕНКО розповів про причини скасування мораторію на відключення послуг, навів статистику заборгованості населення та пояснив наслідки ситуації.

Наводимо головні тези його відповідей:

Основна причина зняття мораторію на відключення комунальних послуг – це те, що енергетичні підприємства, які надають ці послуги, перебувають у досить скрутному становищі. Насамперед тому, що спостерігається суттєве зниження споживання енергоносіїв, зокрема, природного газу. На нашій території воно зменшилося удвічі. «Кременчукгаз» недоотримує, умовно кажучи, половину виручки. Якщо до цього додати, що 25% споживачів погано виконують свої зобов’язання зі сплати за послуги газорозподілу, то це досить тяжка фінансова ситуація для компанії. І вона таким чином склалася не тільки для нас, а й для всіх енергетичних підприємств, у тім числі для електрогенерації. Тому Уряд ухвалив рішення скасувати мораторій.

Сума заборгованості населення, що мешкає на ліцензованій території ПрАТ «Кременчукгаз» (Кременчук та Кременчуцький район), за розподіл природного газу сягає майже 12 млн грн. Вона зросла за минулий рік майже удвічі – якщо на початок 2023 року це було 5,5 млн грн, то на кінець року приріст заборгованості становив 6 млн грн.

Всього приблизно 40 000 споживачів заборгували ПрАТ «Кременчукгаз» за газорозподіл.

За 2023 рік 15,5 тисяч споживачів накопичили борг, що перевищує 5 млн грн. Тобто це – 10% наших споживачів, які досить вільно трактують свої зобов’язання зі сплати за послугу газорозподілу. Здебільшого вони мешкають в приватному секторі, де природний газ використовується комплексно – для опалення та приготування їжі.

Зараз ми формуємо списки споживачів, у яких найбільші борги (3-4 тис грн на один особовий рахунок) і з ними починаємо працювати у лютому. Спочатку письмово попереджатимемо про відключення і у випадку, якщо вони не реагуватимуть, будемо відключати. Таким чином ми надаємо можливість для сплати боргу або його реструктуризації. Якщо не буде відповідних кроків із боку споживачів, то відключення неминуче.

Щоб оформити реструктуризацію, людині треба звернутися до Центру обслуговування споживачів. Коли мешканці звертаються з такими заявами, ми йдемо на зустріч. Борги не повинні накопичуватися.

Із відміною мораторію дехто з боржників уже почав платити, а дехто звернувся по реструктуризацію.

Велика кількість промислових підприємств у Кременчуцькому регіоні працює неритмічно або зовсім не працює. Разом з тим, у нас здебільшого промислова територія. Саме промислові споживачі складали близько 80% обсягу спожитого природного газу. А населення споживало тільки 20% від загального обсягу. Тепер ця частка поступово збільшується, оскільки промислова зменшується.

Але «Кременчукгаз» все одно обслуговує всю газорозподільчу мережу, виконує регламентні роботи. За все треба платити: утримувати працівників – виплачувати зарплату, щоб вони відповідним чином виконували свої обов’язки.

Газ – це дуже важлива комунальна послуга. Вона небезпечна, отож всі регламенти потрібно виконувати стовідсотково. Це – не вода і, навіть, не електрична енергія.

Тариф у Кременчуцькому районі один із найменших в Україні – 46 коп за транспортування 1000 куб м газу. Менше нас тільки в Києві. Наразі збільшення тарифу неможливе також через мораторій. Нам доводиться проводити оптимізацію, залишаючи лише працівників, що виконують основні функції – немає коштів, щоб утримувати той склад працівників, що був раніше.

Нагадаємо, 16 січня 2024 року голова правління ПрАТ «Кременчукгаз» Богдан ОКСЕНЕНКО прокоментував редакції «Кременчуцького Телеграфу» скасування мораторію на припинення розподілу газу споживачам, які мають заборгованість .