Голова правління ПрАТ «Кременчукгаз» Богдан ОКСЕНЕНКО 16 січня 2024 року прокоментував редакції «Кременчуцького Телеграфу» скасування мораторію на припинення розподілу газу споживачам, які мають заборгованість.

Богдан ОКСЕНЕНКО зазначив, що компанія реалізовуватиме відміну мораторію. Приріст заборгованості населення за газорозподіл за останній рік становить 6 млн грн. Якщо на початок 2022 року борг населення був меншим 1 млн грн, а в кінці 2022го – 5,5 млн грн, то зараз це майже 12 мільйонів гривень. Боржники – переважно приватні господарі. Подекуди вони накопичили по 3-4 тисячі гривень боргу.

Голова правління каже, що такої ситуації з боргами ніколи не було. При тому, що згадані вище суми є суттєвими для компанії в умовах дефіциту бюджету і з огляду на зменшення споживання газу промисловістю.

Керівник запевнив, що «Кременчукгаз» вже з лютого 2024 року планує відключати боржників від газорозподілу.

Разом з тим, відсоток сплати населення досить високий — близько 75%. Отож Б.ОКСЕНЕНКО подякував за своєчасну і повну сплату цим споживачам.

Раніше ми повідомляли, що 29.12.2023 року набрала чинності  Постанова Кабміну  №1405 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати житлово-комунальних послуг». Вона скасовує заборону (мораторій) на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також стягнення заборгованості з населення за житлово-комунальні послуги.

Скасування мораторію не стосується тимчасово окупованих територій  і там, де ведуться бойові дії. Перелік таких громад затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Території, на яких розташована газорозподільна система ПрАТ «КРЕМЕНЧУКГАЗ» (Оператор ГРМ), не належить до затвердженого переліку тимчасово окупованих територій  і таких, де ведуться бойові дії.

Таким чином, ПРАТ «КРЕМЕНЧУКГАЗ» повідомляє, що з 29.12.2023 р. споживачам, які користуються послугою розподілу природного газу та  мають заборгованість, надання послуги може бути припинено у відповідності та з дотриманням вимог положень Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 року №2494.

Нагадаємо, мораторій на штрафи та пеню за несвоєчасну оплату, а також на відключення від послуг ЖКГ запровадили майже одразу після російського вторгнення. Рішення пояснювали потребою захистити українців. Постанова Кабінету Міністрів України № 206 від 5 березня 2022 року, зокрема, передбачала заборону:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, відсотків річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати чи оплати не в повному обсязі

У зв’язку зі зловживанням мораторієм споживачами послуг борги досягли такого рівня, коли їх неможливо ігнорувати.

Заборону на відключення споживачів зняли, щоб підняти рівень платіжної дисципліни.

Відео: Кременчуцький ТелеграфЪ