Мешканці багатоповерхівок зобов’язані укласти угоди на техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання

Відповідальність мешканців за внутрішньобудинкові газові мережі регулюється новим Наказом Міністерства енергетики України №292 «Про затвердження порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в багатоповерхових будинках» від 29 вересня 2023 року.

«Законодавство зобов’язує мешканців багатоповерхівок укласти угоди на техобслуговування (ТО) внутрішньобудинкових систем газопостачання зі спеціалізованим підприємством, а за їхньої відсутності – з Оператором ГРМ («Кременчукгаз»), – розповідає голова правління ПрАТ «Кременчукгаз» Богдан ОКСЕНЕНКО. – Згідно механізму, розписаному в Наказі, за укладеними угодами та сплаченими коштами, здійснюються роботи. Якщо будинок не обслуговується, його повинні відключати від споживання газу до моменту проведення ТО».

Ще в кінці 2020 року* законодавець зобов’язав співвласників будинку укладати угоди на ТО внутрішньобудинкових систем газорозподілу з Оператором ГРМ (або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт). Ще тоді йшлося про те, що ТО повинне здійснюватися за рахунок співвласників такого багатоквартирного будинку.

Додамо, що з 2015 року, згідно Кодексу ГРМ, цю складову прибрали з тарифу, розформували службу внутрішньобудинкових мереж, а газопроводи опинилися у відповідальності власника, тобто – співвласників будинку.

Пандемія коронавірусу сповільнила втілення законодавства, а повномасштабне вторгнення росії в Україну зупинило процес. Тепер його відновлено.

«Угода на техобслуговування мусить бути укладена будинком/ОСББ. Це питання безпеки, – наголошує Богдан ОКСЕНЕНКО. – Із нашої практики, аварійних ситуацій, що трапляються на внутрішньобудинкових мережах, дуже багато. Щоразу ми реагуємо, припиняємо газорозподіл, ремонтуємо. Мешканці зі свого боку щоразу вимагають, щоб ми безплатно відновлювали газорозподіл. Але, згідно Закону, це – відповідальність самих мешканців.

Тепер є нормативний документ, що підтверджує договірні стосунки».

Статистика:

Лише за перше півріччя 2023 року Аварійно-диспетчерська служба в оперативному порядку усунула 716 витоків газу на внутрішньобудинкових системах. 

«Згідно Закону, «Кременчукгаз» буде зобов’язаний обслуговувати будинок, що не має сервісної організації, – пояснює керівник підприємства. – Міністерство енергетики зобов’язує «Кременчукгаз» протягом першого року здійснити обслуговування 100% багатоквартирних будинків. Далі діятиме певна періодичність, залежно від терміну експлуатації будинку: чим новіша будівля, тим рідше вона обслуговуватиметься. Відповідно до цієї періодичності формуватимуться графіки».

НКРЕКП наразі розробляє встановлення граничної ціни на ці послуги, залежно від типу та терміну експлуатації будинку. Очікується, що в кінці листопада 2023 року документ буде ухвалений. Вірогідно, перша платіжка за техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання мешканцям багатоповерхівок може прийти у новому році.

*Нагадаємо, ми вже розповідали про цю тему

Через технічні проблеми публікація втрачена на наших інтернет-ресурсах.

Отож відтворюємо матеріал від 6 липня 2021 року:

На «пороховій бочці»

Зміни в Законі зобов’язують співвласників багатоквартирного будинку укласти угоду на техобслуговування внутрішньо будинкових газорозподільних систем.

Оновлене законодавство змушує громадян бути відповідальнішими, ніж було до сьогодні. Не всім це подобається. А ще багато людей не переймаються тим, що сидять практично на «пороховій бочці» – мешкають в під’їздах, де ніхто роками не слідкує за газовими мережами.

Українські парламентарі минулого року ухвалили зміни із огляду на небезпеку, що несуть газові мережі всередині багатоповерхівок. Тепер Закон став чинним. Коментує положення заступник голови правління ПрАТ «Кременчукгаз» із комерційних питань Ігор Федоричев

Розкажіть, що змінилося для побутового споживача природного газу із 1 травня 2021 року?

Набув чинності Закон України від 3 грудня 2020 року №1060-ХІ

«Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг». Йдеться про зміни Закон «Про житлово-комунальні послуги» і «Про ринок природного газу». Зміни стосуються мешканців багатоквартирних будинків.

Якщо до 2015 року, поки не було Кодексу ГРМ, техобслуговування здійснювали міськгази практично «до конфорки», то від тоді цю складову прибрали з тарифу, розформували службу внутрішньо будинкових мереж і ці газопроводи опинилися у відповідальності власника, тобто – співвласників будинку.

За цей час мережі зносилися, за ними ніхто не слідкує, бо компетенція газорозподільної компанії закінчується в точці розмежування балансової належності газопроводу-вводу в будинок. Неконтрольовані газові мережі – це завжди небезпека нещасного випадку, пожежі чи вибуху.

Отож законодавець зобов’язав співвласників такого будинку (або за їхнім рішенням – управителя багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, іншу уповноважену співвласниками особу) укладати договори на технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем розподілу природного газу багатоквартирного будинку з Оператором газорозподільної системи (або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт).

Технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем розподілу природного газу у багатоквартирних будинках здійснюється за рахунок співвласників такого багатоквартирного будинку.

Це значить, що додається ще одна стаття витрат у кожного власника квартири, де є газ?

Це витрати на безпеку кожного із нас. За кілька останні років, від поки внутрішньо будинкові мережі стоять без нагляду, ми спостерігаємо за тим, як утворюються витоки, зношуються комплектуючі. Звісно, Служба 104 виїжджає на аварійні виклики. Але в її компетенцію входить лише локалізація аварійної ситуації та ліквідація витоку газу, включаючи відключення всього будинку, або його частини. Відновлення справності мереж, а в цілому – їхня експлуатація та обслуговування – це обов’язок власника. Тепер Закон чітко врегулював це питання.

Скільки коштуватиме побутовому споживачу така послуга?

Розмір оплати формуватиметься в залежності від протяжності мережі, поверховості, кількості газових стояків які є в будинку та кількості квартир.

Останнім часом «газова» тема є надто гострою, отож, чи розраховуєте ви на розуміння та готовність споживачів укладати угоди на обслуговування внутрішньо будинкових газопроводів?

Ми мусимо виконувати Закон – подобається він нам чи ні. Не можуть стояти довгий час без належного контролю газопроводи із таким небезпечним ресурсом, як природний газ!

Спитайте у наших працівників, як «свистять» витоками внутрішньо будинкові газопроводи, де роками не обстежуються з’єднання… І ці небезпечні мережі проходять стінами будинків із тисячами квартир, де живуть люди.

Нам – мешканцям – просто необхідно гуртуватися, об’єднуватися, щоб укласти такі угоди, а реально – щоб відвести біду від себе та своєї родини.

Що буде у випадку ігнорування мешканцями нових зобов’язань?

Законодавство, зокрема, Кодекс газорозподільних систем передбачає відключення від газорозподілу об’єктів, де порушується законодавство. Особливо це стосується порушень, що пов’язані з безпекою життєдіяльності, – відключення проводяться без попереджень!

За більш детальною інформацією щодо порядку укладення договору на технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання житлових (багатоквартирних) будинків Ви можете звернутись до Центру обслуговування споживачів ПрАТ «Кременчукгаз» за телефонами:  (067) 503 75 20,  (095) 720 00 36,  (063) 839 35 33